توقف پوکی استخوان با مصرف پنیر نروژی
به گزارش وبلاگ کلشی ها، جارلسبرگ نوعی پنیر ملایم و نیمه نرم با طعم آجیلی است که از شیر گاو تهیه می گردد و سوراخ های منظمی دارد. این پنیر از شهری به همین نام در شرق نروژ سرچشمه می گیرد.
یک مطالعه تازه نشان داده خوردن مقادیر کمی از یک پنیر خاص نروژی ممکن است به جلوگیری از ضعیف شدن استخوان ها بدون افزایش کلسترول یاری کند.
به گزارش سایت اروپا نیوز، محققان نروژی دریافته اند، خوردن یک وعده روزانه (حدود 57 گرم) پنیر جارلسبرگ (Jarlsberg) می تواند به جلوگیری از نازک شدن استخوان ها بدون افزایش کلسترول کم چگالی مضر یاری کند و فواید سلامتی این پنیر خاص منحصر به فرد است.
جارلسبرگ نوعی پنیر ملایم و نیمه نرم با طعم آجیلی است که از شیر گاو تهیه می گردد و سوراخ های منظمی دارد. این پنیر از شهری به همین نام در شرق نروژ سرچشمه می گیرد.
تیم نروژی امیدوار است که این پنیر به توقف پوکی استخوان و حتی پیشگیری از دیابت یاری کند، اما تحقیقات بیشتر لازم است.
تحقیقات قبلی نشان می دهد که ممکن است به افزایش سطح استئوکلسین - هورمونی مرتبط با استخوان ها و دندان های قوی - یاری کند، اما تعیین نبود که آیا این اثر مختص Jarlsberg یا هر نوع پنیر است.
در کوشش برای یافتن این موضوع، دانشگاهیان 66 زن سالم را مورد مطالعه قرار دادند که به مدت شش هفته هر روز یک سهم جارلسبرگ یا 50 گرم پنیر کاممبر می خوردند. هر دو پنیر دارای سطوح چربی و پروتئین مشابهی هستند، اما Jarlsberg غنی از ویتامین K 2 است.
این مطالعه نشان می دهد که در حالی که کلسیم و ویتامین D برای سلامت استخوان بسیار مهم هستند، عوامل کلیدی دیگری مانند ویتامین K 2 وجود دارد که شاید به خوبی شناخته شده نباشد.
سومانترا ری پروفسور و مدیر اجرایی مرکز جهانی تغذیه و سلامت NNEdPro می گوید: در سرانجام دوره شش هفته ای، گروهی که کممبر مصرف می کردند اجازه یافتند تا شش هفته دیگر در Jarlsberg غذا بخورند. همه شرکت کنندگان زنان سالم با میانگین سنی 33 سال و وزن میانه بودند.
هر شش هفته یکبار، از همه شرکت کنندگان نمونه خون گرفته شد تا پروتئین های مهم، استئوکلسین و یک پپتید (PINP) که به استخوان ها در بازسازی و جوان ماندن یاری می نماید، آنالیز گردد.
نمونه ها نشانه های کلیدی از بازسازی استخوان ها و افزایش ویتامین K 2 را پس از شش هفته در میان افرادی که روزانه یک وعده پنیر Jarlsberg می خوردند، نشان دادند، در حالی که برای افرادی که کممبر می خوردند، سطح PINP ثابت ماند در حالی که سایر شاخص های سلامت استخوان اندکی کاهش یافت.
با این حال، سطح PINP و شاخص های شیمیایی و بیولوژیکی پس از تغییر این شرکت کنندگان به Jarlsberg به طور قابل توجهی افزایش یافت. چربی خون در هر دو گروه اندکی افزایش یافت، اما سطح کلسترول در افراد پس از تغییر از کاممبر به جارلسبرگ به اندازه قابل توجهی کاهش یافت.
اندازه گلوکز در گلبول های قرمز در افرادی که Jarlsberg می خوردند سه درصد کاهش یافت، اما در افرادی که کاممبر می خوردند دو درصد افزایش یافت.
هنگامی که گروه کامبر به Jarlsberg تغییر تغذیه داد، سطح گلوکز دوباره کاهش یافت. سطح کلسیم و منیزیم در گروهی که Jarlsberg خوردند کاهش یافت.
به گفته محققان، پس از تعویض پنیر، سطح کلسیم در این گروه نیز کاهش یافت که احتمالاً منعکس کننده افزایش جذب این مواد معدنی کلیدی در تشکیل استخوان است.
باکتری موجود در پنیر بعلاوه ماده ای به نام DNHA فراوری می نماید که مطالعات قبلی نشان داده است که می تواند نازک شدن استخوان را کاهش داده و تشکیل بافت استخوانی را افزایش دهد. به گفته محققان، این باکتری می تواند افزایش استئوکلسین را شرح دهد.
این مطالعه نشان می دهد که در حالی که کلسیم و ویتامین D برای سلامت استخوان بسیار مهم هستند، عوامل کلیدی دیگری مانند ویتامین K 2 وجود دارد که شاید به خوبی شناخته شده نباشد. مرکز جهانی تغذیه و سلامت NNEdPro، که مالک مجله BMJ Nutrition Prevention & Health است که این مطالعه در آن منتشر شده است.
روش های مختلف آماده سازی به این معنی است که تفاوت های کلیدی در ترکیب مواد مغذی پنیر وجود دارد که اغلب به عنوان یک ماده غذایی همگن در تحقیقات رژیم غذایی تا به امروز در نظر گرفته شده است. این باید در مطالعات آینده مورد توجه قرار گیرد.
منبع: فرادید