بعد از 89 سال معیارهای ثبت آثار غیرمنقول ابلاغ شد
به گزارش وبلاگ کلشی ها، بعد از گذشت 35 سال از تاسیس سازمان میراث فرهنگی در نخستین قدم از حفاظت آثار باستانی کشور و تصویب اساسنامه سازمان وقت میراث فرهنگی در 32 سال قبل و جالب توجه تر از همه، گذشتِ 89 سال از ثبت ملی سلیمان تپه - زیرز - سرتپه به عنوان یکی از نخستین آثار تاریخی ایران(هر چند اکنون جزئی از خاک عراق محسوب می گردد) است که در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید.
هر چند متولیان میراث فرهنگی کشور تا کنون اعلام نموده اند که فقط 10 درصد از آثار تاریخی شامل هر اثری که امکان نقل و انتقال آن وجود ندارد (مانند بناهای قدیمی، پل ها و هر اثر تاریخی دیگری که نمی توان آن را حرکت داد) در فهرست آثار ملی ثبت شده اند و تا سال 1397 آمارشان برای ثبت ملی این آثار به عدد 36 هزار رسیده بود. البته در طول این سال ها هیچ گاه آماری از تخریب آثار تاریخی غیرمنقول منتشر نشدند؛ آماری که شاید علتش همین نبود یا ضعف در معیارهای تعیین شده باشد.
حالا نخستین وزیر وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی معیارهایی را برای ثبت ملی آثار تاریخی و فرهنگی غیرمنقول کشور به همه دستگاه های زیرمجموعه خود ابلاغ نموده است.
روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت، در متن نامه علی اصغر مونسان - وزیر - برای ابلاغ معیارهای ثبت ملی آثار تاریخی و فرهنگی غیرمنقول این طور آمده است: در راستای تکلیف قانونی وزارت به موجب بند 6 ماده 3 قانون اساس نامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب یکم اردیبهشت 1367، ماده 15 قانون حمایت از بازسازی و احیای بافت های تاریخی فرهنگی مصوب دوم تیر 1398 و دیگر قوانین مرتبط با موضوع ثبت آثار، به پیوست معیارهای ثبت آثار تاریخی و فرهنگی غیرمنقول ابلاغ می گردد. مقتضی است منطبق بر معیارهای ابلاغی، با رعایت تشریفات قانونی اقدام لازم به عمل آید.
در این ابلاغیه علاوه بر آثار تاریخی و فرهنگی غیرمنقول، بناها، تأسیسات، اماکن و فضاهایی که نشان دهنده تحولات شاخص و ارزشمند معماری، شهرسازی یا صنعت در دوره معاصر باشد، بناها، تأسیسات، اماکن و فضاهایی که نشان دهنده الگوهای شاخص و واجد ارزش معماری و شهرسازی باشد، آثار معماری و شهرسازی دوره معاصر کشور، ساخته شده توسط معماران و شهرسازان شهیر که ارزش و اهمیت آن ها به تأیید شورای ملی ثبت آثار برسد، اماکنی که بر اساس مستندات مورد تأیید شورای ملی ثبت آثار، مکان رخداد مهم سیاسی یا اجتماعی یا مالی یا مذهبی یا اعتقادی یا فرهنگی یا نظامی بوده اند و مناظر فرهنگی و آثاری که توأما از طریق انسان و طبیعت ایجاد شده اند و به لحاظ تاریخی، فرهنگی، منظری، زیبایی شناسی یا مردم شناسی دارای ارزش برجسته است، واجد ارزش ثبت در فهرست آثار ملی یا فهرست آثار واجد ارزش تاریخی و فرهنگی خواهند بود.
معیارهای کلی ثبت آثار به موجب قانون راجع به حفظ آثار ملی، مصوب 1309 و تبصره دو قانون مدیریت خدمات باستان شناسی، موزه و موارد دیگر مصوب 1323 مجلس شورای ملی و معیارهای کلی ثبت آثار تاریخی و فرهنگی غیرمنقول به موجب قانون ثبت آثار ملی مصوب 1352 مجلس شورای ملی، ابلاغ شده است.
ایسنا نوشت، براساس این ابلاغیه، ثبت آثار در فهرست آثار ملی و فهرست های ذی ربط، از جمله آثار واجد ارزش فرهنگی و تاریخی، مستند به قوانین فوق، بر اساس قدمت آثار یا اهمیت تاریخی یا شأن ملی اثر (صرف نظر از تاریخ ایجاد یا پیدایش آثار) خواهد بود که تشخیص مصادیق آن بر عهده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
منبع: گردشبان