کشف نان 8600 ساله
به گزارش وبلاگ کلشی ها، باستان شناسان یک تکه نان 8600 ساله را در جایی شبیه تنور در محله باستانی چاتال هویوک در استان قونیه در جنوب مرکزی ترکیه کشف کردند.
به گزارش وبلاگ کلشی ها، باستان شناسان در منطقه کومرا در قونیه، جایی که تقریباً هشت هزار نفر در دوره نوسنگی با هم زندگی می کردند، ساختاری شبیه اجاق گاز در منطقه ای به نام فضای 66 کشف کردند که مشخصه آن خانه های خشتی با سقف های به هم پیوسته از بالاست.
در نزدیکی این تنور که به شدت آسیب دیده بود، یک شی ء به میزان کف دست یافت شده که حاوی دانه های گندم، جو و نخود است که احتمالاً برای غذا استفاده می شده است.
تجزیه و تحلیل های انجام شده در مرکز تحقیقات و کاربرد علم و فناوری دانشگاه نجم الدین اربکان در قونیه نشان داد که به جای مانده اسفنجی شناسایی شده به عنوان نان مخمر به 6 هزار و 600 سال قبل از میلاد مسیح بازمی گردد.
علی اوموت ترکجان، رئیس گروه کاوش در دانشگاه آنادولو به خبرگزاری آناتولی (AA) گفت که علم باستان شناسی اغلب سازه ها، بناها و آثار تاریخی را به فکر می آورد. او به ظهور باستان شناسی غذا در باستان شناسی مدرن اشاره کرد و بر اهمیت آناتولی، به ویژه منطقه تاریخی چاتال هویوک تأکید کرد.
رئیس گروه کاوش در دانشگاه آنادولو همچنین گفت: با مستندات دقیق، شی ء کوچک، گرد و اسفنجی موجود در گوشه اجاق گاز را به عنوان نان شناسایی کردیم. خاک رُس نازکی که چوب و نان را پوشانده است، به همه بقایای ارگانیک اجازه می دهد دوام بیاورند. تست های رادیوکربن در مرکز تحقیقات مرمره نیز نشان می کند که نمونه ما می تواند به حدود 6 هزار و 600 سال قبل از میلاد برگردد.
قدیمی ترین نان جهان
ترکجان با اشاره به اینکه اولین نمونه های نان خمیرشده در مصر یافت شده است، اظهار کرد: این یافته در چاتال هویوک را می توان قدیمی ترین نان جهان دانست. با توجه به مشاهدات، تجزیه و تحلیل ها و تاریخ گذاری، قدمت این بقایای ارگانیک را تقریبا 8600 سال تخمین می زنیم. این یک نسخه مینیاتوری از یک قرص نان است که در اجاق پخته نشده است، بلکه تخمیر شده و نشاسته ها را حفظ کرده است. چنین نمونه ای تا کنون وجود نداشته است. منطقه چاتال هویوک همیشه مرکز بسیاری از اولین ها بوده است و حتی در سال های اولیه حفاری، نخستین منسوجات جهان در اینجا یافت شد.
صالح کاواک، مدرس دانشگاه غازیانتپ، از مشارکت خود در تجزیه و تحلیل و ارزیابی کشف این نان دوره نوسنگی ابراز هیجان کرد و گفت که این مهیج ترین مطالعه در باستان شناسی گیاهی تا به امروز است که هنگام بررسی بقایای گیاهی در آزمایشگاه، از این کشف ارگانیک مطلع شده اند.
منبع: دنیای سفر